Golfin ABC

Golf pähkinänkuoressa


Golfissa pyritään lyömään erilaisten mailojen avulla golfpallo viheriölle (griini) kaivettuun reikään. Tavoitteena on saada pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä.

Nykyisin golf on Suomessa yksi suosituimmista ulkoliikuntalajeista ja sitä voi harrastaa ympäri maata. Suomen Golfliiton 131 jäsenseuralla on yhteensä yli 150 golfkenttää Hangosta Kittilään ja Ahvenanmaalta Joensuuhun. Golfseuroihin rekisteröityneitä golfin harrastajia on Suomessa kaikkiaan noin 145 000.

Kansainvälisessä vertailussa golf on Suomessa edullinen laji harrastaa. Golfin suosiota on edelleen kasvattanut sen tutkitusti suotuisat terveysvaikutukset. Suomen golfkentillä käveltiin kaudella 2015 noin 30 miljoonaa kilometriä.


Yleisimpiä ja tärkeimpiä golftermejä linkin takana
https://fi.wikipedia.org/wiki/Golftermit


Golfin laajempaan sanastoon pääsee tutustumaan tästä linkistä
http://kisakalenteri.golf.fi/portal/golf_a-o_valikko/golf_a-o/golfin_sanasto

Golfin historiaa

Nykygolfin katsotaan syntyneen Skotlannissa, vaikkakin on mahdollista, että sen innoittajana oli hollantilainen kolven, jota pelataan yhä Alankomaissa.

Ensimmäinen kirjallinen maininta golfista on vuodelta 1457, jolloin Skotlannin kuningas Jaakko II kielsi alamaisiaan pelaamasta golfia ja jalkapalloa sunnuntaisin ja määräsi nämä sen sijaan ­harjoittelemaan sodassa hyödyllisempää jousiammuntaa. Kiellolla ei ollut juurikaan ­vaikutusta, sillä se jouduttiin toistamaan useaan otteeseen – eikä se estänyt kuningasta itseään golfaamasta.

Vanhimmat säilyneet ­golfin säännöt on kirjattu edinburghilaisen lääketieteen opiskelijan päiväkirjaan vuonna 1687. Pienestä St. Andrewsin kaupungista tuli golfmaailman keskus, kun sen uusi golfklubi vuonna 1754 laati pelille säännöt. St. Andrewsin klubi valvoo yhä pelin virallisia sääntöjä.

Lähde: Historianet.fi

Golfin historiaa Suomessa

Ennen kuin golf virallisesti rantautui maahamme, olivat jotkut yläluokkamme jäsenet ehtineet jo tehdä tuttavuutta pelin kanssa. 1900-luvun alussa Venäjää ja tietysti myös Suomea hallinnut Tsaari Nikolai II oli niin innostunut golfista, että hänelle oli, eräällä Virolahdelle suuntautuvalla kesälomallaan vuonna 1902 raivattu pieni pellonpätkä pallon lyömistä varten.

Kesällä 1930 ja 1931 golfia pelattiin ensimmäistä kertaa julkisella paikalla Helsingissä. Kaupunginjohtaja Erik von Frenckell oli nimittäin järjestänyt golfista kiinnostuneille ystävilleen mahdollisuuden pelata Töölön pallokentän nurmimatoilla. Periaatteessa vain jalkapalloilijoille tarkoitettu pallokenttä oli golfarien osittaisessa käytössä vain arkisin ja kello neljältä iltapäivällä sieltä oli jo oltava poissa.

Alkuvuodesta 1932 kaupunginjohtaja Frenckell kertoo golfystävilleen, että Helsingin kaupunki on hankkinut omistukseensa silloisen maalaiskunnan puolelta muutamia kartanoita ja hänen mielestään Talin kartano voisi, vähän kaukaisesta sijainnistaan huolimatta, hyvin sopia golfareille. Hän lupasi vuokrata sen heille, mutta ensin perustettiin golfseura.

Talin golfkenttä toimi alkuvuodet 9-reikäisenä, mutta kasvoi 1930-luvun loppuvuosina 13-reikäiseksi. Heti sodan jälkeen se oli vähän aikaa 8-reikäinen, mutta Olympiavieraita silmälläpitäen se avattiin 18-reikäisenä vuoden 1952 Olympiakisojen avajaispäivänä. Lauri Arkkolan luomat Talin kentän nykymuodot otettiin, muutostöiden jälkeen, käyttöön keväällä 1968.

Lähde: Lauri Tillander / Suomen Golfhistoriallinen seura